Parodontologie

Boala parodontală este o afecțiune des întâlnită, iar aceasta se referă la îmbolnăvirea țesuturilor moi- care susțin dinții. Principala cauză o reprezintă activitatea agresivă a bacteriilor aflate în placă și tartrul ce acoperă suprafețele dentare. Moștenirea genetică, stresul și fumatul pot fi cauze ale bolii parodontale.

Semne ale instalării bolii parodontale sunt sângerarea în timpul periajului dentar, masticației sau, pentru cazuri grave, chiar și sângerări spontate ale gingiilor. De asemenea, schimbarea aspectului normal al gingiei, retragerea de pe dinte, mobilitatea și deplasarea dinților sau miros neplăcut, indică instalarea bolii.

Primul pas pentru tratarea bolii parodontale este o igienă impecabilă. Medicul poate ajuta la stoparea evoluției acesteia, dar numai cu cooperarea riguroasă a pacientului. Tratamentul este individualizat, specific fiecărui caz.

Se impune ca rezultate obținute în urma tratamentului să fie menținute prin controale perioadice și reevaluări ale stării de sănătate a parodonțiului.